Thursday, April 22, 2010

Blueberry cheese tart




Salam sayang semua.......dah lama rasanye tak buat n3 tentang masakan dan kuih-muih .So hari ni sebab ade banyak masa terluang Kaklong nak kongsi resepi.Blueberry cheese tart yang Kaklong buat hari minggu lalu (lambat nye upload).Resepinya ringkas, agak senang dan kalau Kaklong boleh buat ....uols pun boleh ...kan:).Ni 1st time kaklong buat cheesetart ni.....dulu pernah buat tart ...tapi kuih tart nenas je la.Memamg dah lama nak buat sebab bahan semua dah siap ada kat rumah......dan sebab lagi satu ialah kaklong nak guna acuan tart yang kaklong kirim kat adik yang tinggal di Kedah.Jauh nya acuan ni datang ...dari Kedah sampai Spore dan yang paling penting resepi ni kaklong ambil dari kotak tepung MFM di atas:)

Bahan-bahannya:(untuk pastry)

200g MFM superfine flour( nak guna tepung gandum pun boleh jugak)

100g butter

60g icing sugar

1 biji telur(dipukul sedikit)

secubit garam
blueberry filling (kaklong pakai St. Dalfour blueberry jam jer )


Bahan-bahan untuk cheese filling:

250g cheesecream

6Og icing sugar atau boleh guna gula halus

100ml/50g whipping cream

25g cornflour

2biji telur

1 sudukecil esen lemon

1 sudukecil esen vanilla


Cara-caranya:

Untuk pastry, pukul mentega ,icing sugar dan garam sehingga ringan.Perlahan-lahan masukkan telur yang telah dipukul.Masukkan tepung sehingga bancuhan menjadi doh yang lembut.JANGAN tambah tepung!.......Masukkan doh tadi kedalam plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 20 minit.Panaskan oven pada suhu 180 Celcius.Sapu acuan dengan mentega atau margerin,.......ambil sedikit doh bergantung kepada saiz acuan yang anda gunakan ....dan tekankan ke dalam acuan.Cucukkan dasar pastry dengan garpu dan bakar selama 15 ke 20 minit sehingga pastry masak.Ketepikan dan biar sejuk.


Cara-cara membuat cheese filling:

Pukul creamcheese,gula,esen lemon,esen vanila...se hingga gebu.Masukkan whipping cream ,cornflour dan diikutu dengan telur sebiji demi sebiji.Sudukan cheese filling ke dalam kulit tart , letakkan sedikit blueberry filling/jam dan gunakan lidi satay untuk buat swirl pada filling.Bakar pada suhu 180 Celcius selama 15 minit.Setelah masak sejukkan dahulu sebelum di masukkan kedaklam peti sejuk.......Selamat mencuba dan Enjoy:)



6 comments:

  1. kak long ayu..blow leh antar dkt ajish..nk jgk...cm sedap..ngeh3..

    ReplyDelete
  2. mmg sedap pon haaaaaa....perasan pulak ...ala nnt balik perlis suruhla umi buat k:)kalau ade camera cam ajish lagi cantik gan=mbar cheesetart kak ayu ....pinjam camera boleh?

    ReplyDelete
  3. hahahaah.....nk wat jualan ke nk amek gmbr cheesetart tu.....ngeh3..

    ReplyDelete
  4. bukan nak buat jualan tp kalo ade org yg nak order bole ajer.......nampak cantik dan clear la sikit ...klong pki kamera digital lama jer ...xde yg dslr huhuhuhu...kamera slr canon lama ade la tp kene pki filem

    ReplyDelete
  5. kalau nak order, boleh hantar KL ke nyonya??

    ReplyDelete
  6. halo amoi ...bukan takat KL je perlis pong bole :)

    ReplyDelete